Als je een fan bent van chocolade, dan is dit jouw Walhalla. Er zitten hier drie soorten chocolade in. En om het nog lekkerder te maken, het koekje zelf is ook chocolade! Ik moet nog iemand vinden die niet helemaal gek is op deze koekjes. "Een orgasme in de mond" is slechts één voorbeeld van alle positieve feedback die ik tot nu toe heb gekregen. Het is vrede, liefde en geluk, maar dan in een koekje! Zacht en melig van binnen, licht taai van buiten. Als een brownie zou evolueren, zou het hierin evolueren.
Deze koekjes zijn zo lekker dat het een ernstige misdaad zou zijn om het recept helemaal voor mezelf te houden. Bovendien vroegen mensen me steeds om deze voor hen te bakken. En nu kan iedereen deze chocoladekoekjes zelf bakken!
Ik weet niet hoeveel recepten ik heb geprobeerd en hoeveel slechte batches koekjes ik heb weggegooid. Het was verschrikkelijk! Maar ik kon niet opgeven, ik raakte geobsedeerd. Dus ik deed mijn onderzoek en leerde over alle producten waarmee ik al die tijd had gewerkt en over hun functie bij het bakken, en ik bleef oefenen en experimenteren. En dat leidde uiteindelijk tot de uitvinding van het perfecte koekje: de Quadruple Chocolate Chip Cookie. Ik was verslaafd aan bakken vanaf het begin en begon me echt te verdiepen in de wetenschap achter bakken en ik bleef maar steeds meer recepten ontwikkelen. Twee jaar – en heel veel bakken – gaan voorbij en nu heb ik Bakken Zonder Mix. Allemaal vanwege mijn gekke obsessie met dit koekje. We gaan ver terug.
Eerst hakken we de chocolade in grote stukken. Doe jezelf een plezier en gebruik geen chocolade ‘chips’. Je weet wel, de traanvormige chips. Ze zijn te klein. En vaak te duur! Gebruik gewoon je favoriete chocoladereep(s) en hak deze fijn met een groot en scherp mes. Ze heten Chocolate Chip Cookies. Dus waarom zou je het makkelijk doen met de chocolade? Gebruik veel witte chocolade, want die krijgt hier echt de kans om te schitteren!
Voor dit recept heb je niet veel nodig, want we doen alles met de hand. Laat je mixer hier dus buiten. Old school bakken is het! Het enige wat we nodig hebben is een grote kom, een houten lepel en misschien een koekje of een ijsschep. Maar dit is optioneel. Als ze geen deel uitmaken van uw uitrusting, hoeft u zich geen zorgen te maken! Vorm het deeg gewoon tot een vierkant en verdeel het in 6 gelijke stukken en vorm er balletjes van. Je zult ook een spatel willen gebruiken om elk laatste beetje bruine boter eruit te schrapen. Want wie verspilt boter? Laat staan bruine boter! *hijg* Het recept is voor één bakplaat en zes koekjes, maar in de onderstaande foto's heb ik het recept verdubbeld met slechts één bakplaat.
Als je deze koekjes wilt bakken, ja, dan heb je wel vier soorten suiker nodig. De verschillende soorten suiker zullen een cruciale rol spelen in de smaak en textuur van het koekje, omdat ze allemaal hun eigen kenmerken hebben. Dus ren door de winkel als het moet. Je zult me dankbaar zijn als je je koekjes eet.
basterdsuiker? Wat is dat?
Ik vertaal al mijn recepten van het Nederlands naar het Engels. En drie van de vier suikers die ik gebruik in het originele Nederlandse recept zijn nationale Nederlandse producten genaamd basterdsuiker. Ik gebruik alle drie de varianten en ik weet niet zeker of deze ergens anders ter wereld verkrijgbaar zijn. Ik heb geprobeerd om substituties te bedenken, en dat is gelukt, maar niet helemaal zonder de smaak van de koekjes te veranderen. Het is een close shot, maar niet perfect. Ik zou je aanraden om echt te proberen wat basterdsuiker te vinden, en erachter te komen hoe het originele recept niet te verslaan is. Zonder basterdsuiker zijn ze nog steeds goddelijk, dus maak je geen zorgen als je er geen kunt vinden. Zolang je alle soorten suiker gebruikt volgens de instructies, komt het goed.
Meel?
Je kunt absoluut bloem voor alle doeleinden gebruiken, maar als je de voorkeur geeft aan spelt, kun je dat ook gebruiken.
Vanille-extract. dat heb ik niet. Kan ik niet gewoon vanillesuiker of vanille-essence gebruiken?
Nee! En schaam je dat je deze gedachten zelfs maar in je hoofd toelaat! Zowel de suiker als de essence zijn gemaakt met kunstmatige vanilline. En kunstmatige vanilline smaakt naar stront. Dus ik laat het niet toe in mijn recept. Je kunt gemakkelijk je eigen vanille-extract thuis maken en daar zal ik binnenkort een uitgebreid artikel over schrijven. Maar voorlopig is Google je vriend. En vanillesuiker en essence zijn dat niet.
Tip: als je een vanillefan bent, vind je het klassieke Chocolate Chip Cookies-recept misschien ook lekker!
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 12 minuten
Totale tijd: 22 minuten
Opbrengst: 6 grote-@ss cookies
Ingrediënten
Instructies:
Laat de koekjes vijf tot tien minuten afkoelen op de bakplaat totdat je ze kunt oppakken zonder dat ze uit elkaar vallen. Breng over naar een koelrek en laat nog 5 minuten afkoelen voordat je ze gaat eten.
Terug naar Brownies & More