Gezonde Muffins

Maar waarom zijn deze zo gezond, vraag je je af? Relatief rijk aan eiwitten dankzij het meel, lijnzaad en hennepzaad. Er zit niet veel vet in en aangezien het meeste vet uit kokosolie komt, wat maakt het dan uit? Bosbessen en veenbessen voor een dosis antioxidanten. En mocht je het nog niet weten, zowel lijnzaad als hennepzaad hebben nog veel meer heilzame eigenschappen. Maar ik laat het aan Google over om erachter te komen wat die kwaliteiten zijn, anders zou dit bericht veel te lang worden.

Uw advertentie hier?

Hennepzaden

Maar… hennepzaden. Dat is wiet, toch? Zal ik high of duizelig worden?! Nee, wiet is een onderdeel van hennep. Hennep is de hele plant en de zaden hebben niet hetzelfde effect. Dus nee, je wordt er niet high van. Hennepzaden hebben eigenlijk een zeer hoog eiwitgehalte. En zoals ik al eerder zei, gebruik Google en je komt in een hele nieuwe wereld.

Dit is weer een eenvoudig recept en het is bijna onmogelijk om het te verknoeien! Je moet op je hoede zijn als je de droge ingrediënten aan je natte toevoegt. Want als je dat doet, moet je oppassen voor overmixen, anders krijg je taaie muffins. En dat is eigenlijk het enige deel dat je volledige aandacht nodig heeft. Je haalt de muffins gemakkelijk met een tandenstoker uit de pan, zoals ik in onderstaande video laat zien.

De basis

De banaan is de basis van deze gezonde muffins en zal een grote verantwoordelijkheid dragen bij het opbouwen van de textuur van de muffins. Direct uit de oven zijn de muffins nog erg vochtig van de banaan en het sap van de bessen. Als je van vochtige muffins houdt, is dat goed voor je. Geen fan? Spaar hun kleine muffinleven minstens een halve dag en ze zullen het vocht opnemen en luchtiger worden. Zo vind ik ze persoonlijk het mooist.

Eet ze als ontbijt, lunch of gewoon als tussendoortje. En wees niet hebzuchtig, deel deze kleine baby's met iedereen die je kent!

Bereiding

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 25 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Opbrengst: 12

Ingrediënten

  • 100 g bloem
  • 100 g maaltijd
  • 65 g havermout, gemalen (of havermout)
  • 30 g lijnzaad, gemalen
  • 20 g hennepzaad, gemalen
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 250 ml melk(*)
  • 2 el azijn
  • 50 g rietsuiker
  • 1 (over)rijpe banaan
  • 1 ei
  • 2 tl vanille-extract
  • 2 el ahornsiroop (optioneel)
  • 2 el kokosolie, vloeibaar (en extra om de pan in te vetten)
  • 150 g bosbessen
  • 30 g (gedroogde) veenbessen

* Je kunt ook karnemelk gebruiken, maar dan kun je de azijn weglaten.

Instructies:

  • Verwarm je oven voor op 180 ° F (180 ° C) en vet een muffinvorm in met olie.
  • Giet melk in je mengkom. Voeg azijn toe en roer. Opzij zetten.
  • Meng in een grote kom bloem met meel, gemalen haver, gemalen lijnzaad, gemalen hennepzaad, bakpoeder, bakpoeder en zout: de droge ingrediënten.
  • Plet de banaan met al je kracht in een aparte kom. Gebruik een vork voor efficiëntie. Voeg suiker en olie toe en meng grondig.
  • Voeg het bananenmengsel toe aan de melk en roer. Voeg het ei, vanille-extract en eventueel ahornsiroop toe. Gebruik een garde om te mengen.
  • Voeg droge ingrediënten toe en gebruik een garde of spatel om alles voorzichtig te mengen/vouwen. Wees niet gewelddadig of je zou kunnen overmixen. Het is niet erg als je nog wat "klodders" meel ziet. Voeg de bessen toe en roer nog een laatste keer.
  • Gebruik een lepel of spuitzak (met een grote opening) om het beslag gelijkmatig in de muffinvorm te verdelen. Bak gedurende 20-25 minuten. De muffins zijn gaar als ze terugspringen nadat je er zachtjes met je vinger in hebt geprikt. Sommigen van hen kunnen zelfs loskomen van de zijkanten van de pan.
  • Haal de pan uit de oven en laat afkoelen tot je hem kunt aanraken zonder vlam te vatten. Gebruik een tandenstoker om de muffins uit de pan te halen en klop ze eruit (zie video). Laat afkoelen op een koelrek. Persoonlijk vind ik ze het lekkerst minstens een halve dag na het bakken, maar je kunt ze eten zodra ze op kamertemperatuur zijn gekomen.

Bewaar luchtdicht 3-4 dagen bij kamertemperatuur of in de koelkast.

Terug naar Brownies & More
Cocktails-recepten