Iedereen weet dat geen enkele rauwe koffieboon uit ons land of uit Italië komt. De oorspronkelijke koffiebonen komen uit heel andere streken van de wereld. Uiteindelijk zorgt een uitgekiend verwerkingsproces ervoor dat die diversiteit aan (espresso) koffie ontstaat.
Er bestaan heel veel verschillende soorten koffieplanten en evenzoveel manieren om koffie volgens koffietheeplaza.nl te verbouwen en koffie te branden. Hierdoor ontstaat een grote verscheidenheid aan smaken. Er bestaan honderden verschillende koffieplanten maar lang niet elke plant levert geschikte bonen op. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste koffiesoorten en hun oorsprong.
ARABICA
De plant groeit in Ethiopië nog in het wild en geeft de beste kwaliteit bonen. Hij kan alleen op hoger gelegen gebieden groeien. De koffie die deze bonen oplevert is ook wel bekend als 'milde koffie'.
LIBERICA
Deze plant groeit in Liberia. Hij is vrij kwetsbaar vanwege zijn gevoeligheid voor bladziekten. Daardoor wordt hij eigenlijk niet veel meer verbouwd.
ROBUSTA
De bonen die van deze plant komen zijn weer van een andere kwaliteit. Het is een een hele sterke koffieplant. Hij kan onder verschillende omstandigheden en ook op de lager gelegen plantages worden verbouwd. Bonen van de Robusta worden veelal in melanges verwerkt en worden ook gebruikt voor het produceren van oploskoffie . De planten worden over de hele wereld verbouwd, onder verschillende omstandigheden.
Brazilië
Colombia
Ethiopië
Guatemala
India
Indonesië
Kenya
Nicaragua