Gebakken donuts zijn iets eigenaardigs. Ik bedoel, ze zijn absoluut anders dan de gefrituurde soort die we allemaal kennen en waar we van houden. Dit zijn meer kleine cakejes, maar tegelijkertijd helemaal niet zoals cake! Maar zo goed! Bovendien gemakkelijker en sneller te bereiden dan de gefrituurde versie. Maar ik stop nu met vergelijken.
Laten we het voor vandaag simpel houden en vanillegebakken donuts maken. Hoewel ‘simpel’ misschien een beetje tegenvalt, omdat ik deze driedubbele vanille-donuts een tijdje wilde noemen. Er zit twee keer vanille in de donuts zelf, en dan nog wat vanille in het glazuur. Hoe geweldig is dat?
Ik heb twee andere recepten voor gebakken donuts: Natural Pink Baked Donuts en Maple Oat Baked Donuts. Ze zijn nog in het oude formaat (lees: geen) geschreven, houd daar dus rekening mee bij het lezen. Beide recepten hebben naar mijn mening geen glazuur nodig. Maar laten we er deze keer helemaal voor gaan en deze vanillebaby's glazuren. Of maak ze zonder glazuur. Want dat ziet er ook nog eens mooi uit.
Ik moet toegeven dat deze donuts het lekkerst smaken nadat ze volledig zijn afgekoeld. En dan nog wat. Normaal gesproken ben ik het type persoon dat alles uit de oven eet, maar deze smaken nog steeds een beetje 'eggy' als ze warm zijn. Geef de vanille de tijd om echt door te komen. Dan eet je er drie in één keer.
Ja, je hebt een donutpan nodig om dit recept te maken. Ik gebruik de Wilton-pan voor zes gewone donuts, wat me ongeveer $ 10 kostte. Je kunt er hier gelijk een bestellen. En ja, je steunt Bakken Zonder Mix een heel klein beetje door er een aan te schaffen. Of twee. Ik denk dat het ook mogelijk is om dit beslag in een muffinvorm te bakken, maar dan moet je het recept voor een standaard muffinvorm voor twaalf muffins verdubbelen en de baktijd aanpassen. Vet de pan in voor gebruik.
Dougnuts bakken lijkt veel op het bakken van muffins, want je voegt de droge ingrediënten toe aan de natte ingrediënten, mengt ze door elkaar en je bent klaar. Je hebt een mengkom nodig, een houten lepel (of een garde), een kom om de droge ingrediënten te mengen, een zeef, een panschraper en, als je kokosolie gebruikt, iets om het in te smelten.
Meng voordat je iets anders doet de melk met de azijn in een mengkom. Als je een vanillestokje gebruikt, snij het dan in de lengte doormidden, schraap de zaadjes eruit en meng ze met de melk. Voeg ook het vanillestokje toe, maar vergeet deze er niet uit te halen voordat je gaat mixen! Je kunt nu je oven voorverwarmen, de overige ingrediënten klaarmaken etc. Hetzelfde als bij het maken van muffins (alweer), ik giet het beslag graag in de pan met een spuitzak, of een gewone diepvrieszak waarvan een van de uiteinden is afgeknipt. Het is veel gemakkelijker om te werken zonder er een puinhoop van te maken. Of gebruik een lepel.
Vervangende suiker
Eventueel kun je kokosbloesemsuiker of palmsuiker gebruiken. Of gebruik ahornsiroop of honing. Houd er echter rekening mee dat al deze vervangingen de vanillesmaak en soms ook de kleur onderdrukken.
Vervangingsmeel
Het is prima om hier speltmeel te gebruiken. Smaakt net zo goed. Zo niet, beter.
Vervangende baking soda
Als je geen baking soda meer hebt of het nergens kunt vinden, kun je in plaats daarvan een extra theelepel baking soda gebruiken. Dat maakt dus in totaal anderhalve theelepel bakpoeder voor zes gebakken donuts.
Verdubbel het recept
Je kunt dit recept gemakkelijk verdubbelen, zelfs als je maar één donutpan hebt. De tweede batch kan op het aanrecht zitten en wachten tot de eerste batch is gebakken en afgekoeld. Vet je pan opnieuw in voor de tweede batch. Als je twee pannen hebt, yay! Ze passen allebei tegelijk in de oven, dus je hebt geluk!
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 12 minuten
Totale tijd: 1 uur
Opbrengst: 6 donuts
Ingrediënten:
Instructies:
Bewaar luchtdicht bij kamertemperatuur gedurende 3-4 dagen, of 4-5 dagen in de koelkast.
Terug naar Brownies & More