Vanille Kaneel Engelse Muffins
Een paar jaar en heel veel taarten en koekjes later is zelf iets maken het eerste dat in me opkomt als ik iets goeds zie. Ik bewaar dit recept al een tijdje, maar kaneeltijd (lees: herfst) is aangebroken, dus het leek me een leuk gebaar om dit recept te delen met iedereen die van herfst en kaneel houdt. En vanille. Dat ik mijn gezicht vol wilde proppen met de muffins waar ik al die maanden naar verlangde, heeft natuurlijk niets te maken met het delen van dit recept.
Traditioneel
Traditioneel worden deze kleine broden met een vork opengesneden. Dat betekent dat je rondom de muffin gaat en de zijkanten aanvalt door je vork erin te steken. Meerdere keren. Dat zorgt niet alleen voor een mooie en knapperige textuur als je ze roostert, het proces om dat te doen werkt verrassend therapeutisch. Probeer het zelf als je me niet gelooft. Ik daag je uit om.
Ik denk graag dat er wereldvrede zou zijn als iedereen gewoon elke dag een Engelse Muffin zou bereiden en eten. Of zou het uiten van je frustraties op een muffin en het eten ervan bijwerkingen hebben op je karma? Ik hoop het niet, want ik heb er al genoeg gehad. Vier sinds gisteren. Sorry, ik kan het gewoon niet helpen met Engelse muffins in de buurt.
Engelse muffins bereiden
Voorbereiding, je zal nodig hebben:
- een mengkom
- een schone keukendoek
- een sauspan
- een (maat)beker
- extra bloem om het werkvlak mee te bestuiven
- een grote koekjesvorm of grote mok/glas
- een deegroller
- perkament
- een diep bord of kom voor de maïsmeel
- een (of twee) koekenpan(nen)
- mixer met deeghaakbevestiging (handig, maar optioneel)
- bankschraper (handig, maar optioneel)
Dit is een gistdeeg. En gist houdt van warmte. Bereid deze muffins in een mooie en warme omgeving. Als je denkt dat het koud is, zal de gist denken dat het koud is. Het werkt niet mee als het koud is. Bij het opwarmen van melk en water is het belangrijk dat je het niet te veel verhit! Je mag jezelf niet verbranden als je je vingers erin dompelt. In plaats daarvan moet het lekker warm aanvoelen. Je zou erin willen baden. Want als je jezelf verbrandt, verbrandt de gist zichzelf. Het werkt niet mee als het wordt verbrand. Wanneer de gist, eenmaal toegevoegd aan het melkmengsel, na enkele minuten niet begint te schuimen, was de temperatuur van de melk te koud of te hoog, of is de gist verlopen.
Je hebt niet per se een mixer nodig, maar als je net als ik bent en graag met schone handen werkt, helpt de mixer met het meest rommelige deel: het mengen van de natte met de droge ingrediënten tot er een deeg ontstaat. Je kunt hier natuurlijk ook een houten lepel voor gebruiken, als je daar zin in hebt.
Hoe maak je Engelse muffins
- Meng in een pan melk met water. Snijd een vanillestokje in de lengte door en schraap het eruit... yada yada yada. Je weet hoe het gaat. Breng op laag vuur op een mooie en warme temperatuur. Gebruik je vingers om te oordelen.
- Giet in de maatbeker, voeg suiker en gist toe en roer tot de suiker is opgelost.
- Dek af en zet opzij.
- Meng in een mengkom de droge ingrediënten.
- Is de gist geactiveerd en een schuimlaag gemaakt?
- Is goed! Voeg in één keer de droge ingrediënten toe.
- Vergeet het vanille-extract niet! Schenk het rechtstreeks uit de fles. Wie meet eigenlijk vanille?
- Ga je gang en bestuif je werkblad met wat bloem voordat je handen vuil worden.
- Roer of mix tot er een deeg ontstaat dat niet aan de zijkant van de kom blijft plakken.
- Haal het deeg eruit en kneed het een eeuwigheid.
- Grapje. Tot je een mooi, glad en elastisch deeg hebt. Vorm er dan een bal van.
- Doe terug in de kom en laat rijzen tot het volume verdubbeld is, ongeveer 40 minuten. Maar let niet op de tijd. Let op het deeg! Vergeet het niet te bedekken!
Is het in omvang verdubbeld? Maak een vel bakpapier klaar. Bestuif nog een keer wat meel.
- Het is alweer een tijdje geleden dat ik deze voor het laatst heb gemaakt, dus ik rolde het deeg per ongeluk iets te dun uit. De dubbele dikte van wat je hier ziet, geeft geweldige resultaten!
- Haal het deeg eruit en rol het uit tot een dikte van 1 of 1 1/2 inch.
- Tijd om de muffins uit te snijden.
- Leg ze op het bakpapier. Blijf rollen en snijden tot je geen deeg meer hebt.
- Maak van het laatste beetje deeg iets moois. De mijne is deze keer redelijk goed gelukt. Ik had geluk.
- Bedek je voor nog een stijging! Deze keer ongeveer 20 minuten, tot het in omvang verdubbeld is.
- Zijn ze dubbel zo groot geworden? Is goed! Vul een bord of kom met een goede hoeveelheid maïsmeel. Je hebt meer nodig dan je daadwerkelijk nodig hebt. Bereid de koekenpan op middelhoog vuur. Ik gebruik geen olie of boter in de pan, maar ik weet niet welke pan je hebt, dus als je denkt dat ze aan de pan blijven plakken, vet hem dan eerst in. Maak de boven- en onderkant van de muffins voorzichtig nat en dip beide kanten in de maïsmeel.
- Rechtstreeks in de pan.
- Bak tot ze goudbruin zijn. Draai om en herhaal met de andere kant.
- Als ze klaar zijn, breng je ze over naar een koelrek en laat je ze volledig afkoelen.
- Maak je koekenpan schoon voordat je de volgende batch bakt. Je wilt geen verbrande maïsmeel in je muffins!
Serveersuggestie
Nou, ik ben Nederlander en Nederlanders zijn serieus (en goedkoop) over hun brood en wat ze erop doen. De meeste dingen waarmee ik deze graag eet, zijn niet wereldwijd verkrijgbaar. Ik weet dat het in Engeland meestal met een beetje boter wordt gegeten. Persoonlijk vind ik dat een beetje saai. Wat dacht je ervan om je favoriete kaas te proberen met een beetje mayonaise of boter. Door de warmte van de muffin zal de kaas smelten... Zo lekker! Of Nutella! Of ga helemaal los en maak Eggs Benedict, met gepocheerde eieren en Hollandaisesaus.
Ik hou niet van kaneel… Laat het dan weg. Hetzelfde kan gezegd worden over de vanille. Ze zijn allebei volledig optioneel.
Bakken zonder boter of olie
De reden waarom ik dit doe is simpel: als ik vetten gebruik om de pan in te vetten, zullen de muffins die vetten opnemen. Persoonlijk hou ik niet van mijn muffins gedrenkt in vet, dank je. Ik gebruik een gietijzeren koekenpan en de muffins bakken zonder aan de pan te plakken. Een goede anti-aanbakpan zou ook moeten werken. Maar jij kent je uitrusting beter dan ik, dus jij mag oordelen.
Recept Engelse muffins Vanille Kaneel Engelse Muffins
Voorbereidingstijd: 1 uur, 30 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Totale tijd: 1 uur, 45 minuten
Opbrengst: 8-12 muffins, afhankelijk van de maat waarin je ze snijdt
Ingrediënten:
- 250 ml melk
- 55 ml water
- 1 vanillestokje
- 2 tl suiker
- 2 zakjes (14 g) instant gedroogde gist
- 450 g broodmeel (of universeel)
- 3 tl kaneel, gemalen
- snufje zout
- 2 tl vanille-extract
- 50 g maïsmeel (polenta)
Instructies:
- Meng in een kleine steelpan de melk en het water. Snijd een vanillestokje in de lengte door, schraap de zaadjes eruit en meng ze met de melk en het water. Voeg ook het vanillestokje toe. Verwarm het melkmengsel op laag vuur tot het lekker warm is. Je moet jezelf niet verbranden als je je vingers erin steekt. Schenk in een (maat)beker. Voeg suiker en gist toe en roer tot de suiker is opgelost. Dek af met een keukendoek en zet weg op een warme plaats. Zeef bloem met kaneel en zout boven een mengkom.
- Wanneer het melkmengsel een schuimlaag begint te vormen, verwijdert u het vanillestokje en giet u het melkmengsel samen met het vanille-extract in de mengkom. Bestuif je werkblad licht met wat bloem. Mix het deeg totdat het niet meer aan de kom blijft plakken.
- Leg het deeg op het werkoppervlak en kneed het tot een gladde massa. Vorm een bal en plaats deze terug in de kom. Dek af met een doek en laat rijzen tot het volume verdubbeld is, ongeveer 40 minuten.
- Leg een vel bakpapier klaar voor later gebruik. Bestuif het werkoppervlak opnieuw met bloem, haal het deeg eruit en rol het met een deegroller tot een dikte van 1 inch. Gebruik een grote koekjesvorm of een grote mok of pot om de muffins uit te steken. Leg ze op het bakpapier, maar laat voldoende ruimte over om te rijzen. Blijf rollen en snijden tot het deeg op is. En van dat laatste stukje iets moois maken. Dek de muffins af met een doek en laat ze rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn, ongeveer 30 minuten.
Terug naar Brownies & More